Activiteiten

Vooraankondiging Benefietdiner

In het kader van de fondsenwerving zal de stichting op 4 juni a.s. een benefietdiner in Restaurant Peters organiseren. Een aantal locale prominenten heeft al medewerking aan het programma dat nog nader wordt uitgewerkt toegezegd. In ieder geval zal de Amerikaanse staatsburger David Lowenberg (zoon van ex Borculoër en kampoverlevende William Lowenberg) onze eregast zijn. Zodra het programma definitief is zullen op deze site nadere mededelingen volgen. Belangstellenden wordt nu al aangeraden deze datum vrij te houden.

Lees meer

Lezingencyclus Kunstgeschiedenis

Dit voorjaar wordt in de synagoge een lezingencyclus met de titel "Thema's in de kunst" gehouden. De lezingen worden gegeven door kunst-en cultuurhistoricus Jaap Nijstad.

Kunstgeschiedenis in vier lezingen maar dan niet het klassieke, historische overzicht. Geen 'en toen, en toen' verhaal maar een indeling in onderwerpen. Landschap, portret, stilleven en (naakt)model behoren tot de meest populaire onderwerpen in de beeldende kunst en het is de moeite waard om ze afzonderlijk te bespreken. Ze vertellen ieder voor zich iets over inhoud, vorm, culturele context en niet in de laatste plaats iets over de kunstenaar. Klassiek, eigentijds en alles wat daartussen ligt komt aan bod en niet alleen de schilderkunst maar ook toegepaste kunst, beeldhouwkunst en fotografie. Natuurlijk is er naast het gesproken woord een ruime presentatie van afbeeldingen.

De cyclus wordt gegeven op 4 woensdagavonden, t.w. 7, 14, 21,en 28 maart a.s. van 19.30-21.30 uur. De kosten bedragen € 50, dit is inclusief thee/koffie. Belangstellenden kunnen zich opgeven bij Riet Baarssen (tel.no. 0545-272720 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.).

 

Lees meer

Muziekcursus voorjaar 2018

Ook dit voorjaar zal Kees van Zutphen weer een muziekcursus geven in de synagoge. De cursus zal dit keer gewijd zijn aan de componist Mendelssohn; iedere muziekliefhebber kan aan de cursus die wordt gehouden op een aantal donderdagavonden deelnemen. De cursus vangt aan op 22 februari a.s. om 19.30 uur; einde 21.30 uur. De volgende cursusdata zijn 1, 8, 15, 22 en 29 maart a.s. De kosten van deelname bedragen € 60, dit is inclusief thee/koffie. Belangstellenden kunnen zich opgeven bij Riet Baarssen (tel.no 0545-272720 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.).

Lees meer

Stolpersteine

Om het project Stolpersteine af te ronden heeft het bestuur kunstenaar Gunter Demnig opdracht gegeven nog steentjes te maken van de 14 ontbrekende namen van de in de Tweede Wereldoorlog weggevoerde Joodse plaatsgenoten. Naar verwachting zullen de steentjes in het voorjaar 2018 geplaatst kunnen worden in de trottoirs voor de adressen waar zij het laatst gewoond hebben. Dankzij een bijdrage van Rabobank Noord-Oost Achterhoek in het kader van het project  "Hart voor de Achterhoek" is de financiering van deze steentjes rond gekomen.

Lees meer

Rondwandeling

RONDWANDELING LANGS PLAATSEN VAN JOODS LEVEN IN BORCULO

Ooit was het Berkelstadje Borculo een bloeiende Joodse gemeenschap rijk. De geschiedenis van die gemeenschap is verleden tijd. Het zou zo anders zijn geweest als de Tweede Wereldoorlog er niet geweest.

Lees meer

Permanente expositie op de vrouwengalerij

Op de vrouwengalerij is een permanente expositie ingericht. Te zien is o.a. een maquette van de Borculose binnenstad rond 1940. Op de maquette worden de woonhuizen zichtbaar gemaakt van de voormalige Joodse gemeenschap.

Op de overloop kan door middel van video presentatie een virtuele rondwandeling worden gemaakt langs deze panden. De educatieve functie is vooral bedoeld om onze (jonge) bezoekers visueel te kunnen informeren.

Lees meer