Vul het e-mailadres in dat bij uw account hoort. Uw gebruikersnaam zal naar dit e-mailadres worden verzonden.

Muziekcursus najaar 2017

Ook dit najaar zal Kees van Zutphen weer een muziekcursus geven in de synagoge. De cursus zal dit keer geheel gewijd zijn aan de componist Ludwig van Beethoven; iedere muziekliefhebber kan aan de cursus die wordt gehouden op een aantal donderdagavonden deelnemen. De cursus vangt aan op 5 oktober a.s. De volgende cursusdata zijn 12, 19, 26 oktober en 2 en 9 november a.s.De kosten voor deelname bedragen € 60, dit is inclusief thee/koffie. U kunt zich opgeven bij Riet Baarssen (. of tel.no. 0545-272720).

Lees meer

Stolpersteine

Om het project Stolpersteine af te ronden heeft het bestuur kunstenaar Gunter Demnig opdracht gegeven nog steentjes te maken van de 14 ontbrekende namen van de in de Tweede Wereldoorlog weggevoerde Joodse plaatsgenoten. Naar verwachting zullen de steentjes in het najaar geplaatst kunnen worden in de trottoirs voor de adressen waar zij het laatst gewoond hebben. Dankzij een bijdrage van Rabobank Noord-Oost Achterhoek in het kader van het project  "Hart voor de Achterhoek" is de financiering van deze steentjes rond gekomen.

Lees meer

De Chazan

Vrijdagmiddag 21 april jl. heeft wethouder Joke Pot van de Gemeente Berkelland in aanwezigheid van een aantal genodigden een klein beeldje van een Joodse voorzanger (chazan) onthuld. Het beeldje is geplaatst op het Muraltplein in Borculo en wel voor het voormalige huis van de voorzanger Louis Meijer die daar tot zijn dood in het midden van de zeventiger jaren van de vorige eeuw heeft gewoond; nu is daar de schoenenzaak Schuurman gevestigd. De ouderen onder ons herinneren zich hem. Het bronzen beeldje is ontworpen door de Eibergse kunstenaar Jan te Kulve. Het initiatief voor dit project is genomen door Peter Nieuwenhuis van "Borculo, Beleef de Berkelstad" en Henk Teeuwen, adviseur van onze stichting en werd mogelijk gemaakt door donaties van een aantal fondsen en van verwanten van Louis Meijer. Borculo is een sieraad rijker dat ons blijft herinneren aan de bloeiende Joodse gemeenschap in Borculo van weleer.

 

Lees meer