Personen

Personen uit de Borculose Joodse gemeenschap

Willi Löwenberg

Willi Löwenberg overleefde zeven concentratiekampen

In 1936 vluchtte het gezin Löwenberg (vader, moeder, zoon Willi en dochter Erika) vanuit het Duitse Ochtrop naar Borculo. In 1942 moet het hele gezin zich melden voor transport naar Westerbork. Daar wordt Willi gescheiden van zijn familie en op transport gezet naar Auschwitz. Hij komt terecht in het nabijgelegen Birkenau. Willi, jong en sterk, wordt geselecteerd om te werken en ontsnapt zo aan de gaskamers. Na enkele dagen ziet hij een nieuwe groep binnenkomen en ontwaart daarin zijn ouders en zusje die rechtstreeks naar de gaskamers worden geleid. In 1943 komt hij terecht in het concentratiekamp Gezia. Willi moet o.a. lijken van Joden opruimen en deze verbranden. Als in 1944 de Russen naderen vluchten de SS’ers met de gevangenen naar Duitsland. Slechts 240 gevangenen overleven deze dodenmars naar het concentratiekamp Dachau en vandaar naar kamp Kaufering. Na tien maanden volgt een tweede dodenmars naar Allach bij Dachau. Daar wordt Willi op 30 april 1945 bevrijd door de Amerikanen. Hij heeft 7 concentratiekampen overleefd. Hij emigreert naar Amerika en maakt er fortuin in de vastgoedhandel. Hij overlijdt in 2011, 85 jaar oud.

Sallo Roozendaal

Sallo is de nog enige Joodse inwoner van Borculo. Zijn grootvader, Salomon Roozendaal, uit Emden (Duitsland) vestigde zich begin 20ste eeuw in Borculo als textielhandelaar. Hij trouwde en kreeg 3 kinderen, waaronder Mau, Sallo’s vader. Hij overleed in 1938.

De oorlog heeft de familie van Sallo zwaar getroffen: zijn grootmoeder, twee ooms, een tante en een neefje werden omgebracht in Sobibor.
Mau dook onder en overleefde de oorlog, evenals een tante met twee kinderen. Hij trouwde met Sara Maas. Zij dreven een manufacturenzaak aan de Burgemeester Bloemersstraat. Zij kregen 3 kinderen, waaronder Sallo.

In het gezin werd de oorlog doodgezwegen. ‘Ik heette Jan Hartsuiker’. Met die woorden vatte zijn vader de oorlogsjaren samen.

David Colthof

Tekst wordt nog aangevuld.

Isaac en Abraham Heijmans

Tekst wordt nog aangevuld.

Familie Elzas

Tekst wordt nog aangevuld.

Hartog Noot

Tekst wordt nog aangevuld.

Louis Meijer

Tekst wordt nog aangevuld.

Hendrik Huizing

Tekst wordt nog aangevuld.