Programma

Evenement ‘Sporen van joods leven’, op zondag 28 april om 11:00 uur
Stadswandeling

Deelname: gratis. Een gift wordt gewaardeerd

 Vorig jaar deed de synagoge van Borculo voor de eerste keer mee aan het nationale herdenkingsprogramma ‘Open joodse huizen’ als de inleiding tot de nationale 4 mei-herdenking en 5 mei-viering. Onder het motto

‘Een huis is op zijn eigen manier een verhalendrager en het is mooi om dat één keer per jaar te belichten’ werden, naast de synagoge, twee huizen bezocht waar bezoekers en bewoners verhalen deelden over mensen die er woonden en werkten tijdens en vlak na de Tweede Wereldoorlog. De belangstelling voor deze gelegenheid was boven verwachting groot.

Reden waarom deze activiteit opnieuw op de culturele kalender van dit seizoen is geprogrammeerd.

Het aantal huizen dat ervoor in aanmerking komt, nl. twee, is echter dusdanig klein dat we hebben gekozen voor een andere invulling. Dit jaar krijgen veel meer locaties die verwijzen naar de joodse historie in Borculo de aandacht die ze verdienen. Een wandeling langs de belangrijkste herinneringen aan het joodse leven in Borculo onder het opschrift ‘Sporen van joods leven’ geeft een breed zicht op en inzicht in deze bijzondere historie. De wandeling start bij de synagoge, wordt geleid door geschoolde gidsen en duurt ca. 1½ uur.

Tekening: Paul van der Steen