De vrouwengalerij

In het jodendom zijn vrouwen volgens de traditie vrijgesteld van geboden die aan een bepaalde tijd gebonden zijn, zoals synagogediensten. De verplichtingen van een vrouw liggen voornamelijk thuis. Ze mag wel aanwezig zijn bij de synagogedienst, maar dat is geheel vrijwillig.

Gescheiden bidden

Volgens de joodse wet moeten mannen en vrouwen gescheiden bidden. Voor vrouwen is daarom in de synagoge een aparte ruimte ingericht. Dit kan een afgescheiden gedeelte zijn of een galerij, zoals in de Borculo synagoge. De vrouwengalerij is in 2020 geheel nieuw ingericht als educatief centrum. De joodse geschiedenis wordt hier tot leven gebracht.

Er is een uitgebreide bibliotheek over joodse cultuur, geschiedenis en religie. Enkele vitrines bergen in zich een groot aantal objecten, van bijzondere boeken tot voorwerpen die gebruikt worden tijdens feesten of de eredienst. Twee interactieve beeldschermen openen de wereld van de rijke, joodse geschiedenis in Borculo. Een maquette geeft een driedimensionaal beeld van de stad Borculo in 1940 met daarop verlicht aangeduid de locaties van joodse gezinnen en bedrijven.